Vad fan får jag för pengarna? Svensk sjukvårdskvalitet i topp

Leif Östling frågar sig hur tyska läkare kan behandla tre gånger fler patienter än motsvarande svenska läkare.

F.d. vd:n Leif Östling gjorde sig känd för sin oneliner för knappt två sedan med citat  “Vad fan får jag för pengarna?” Nu sommarpratade han i P1 söndagen 14:e juli och i detta program passade han bland annat också på att även ställa frågan varför svensk offentlig vård kan ha så låg effektivitet.

Det var knappt två år sedan, efter han hade hållit ett föredrag om transporter på Kistamässan och trött efter en timme på scen, fick han ett “påhopp” bakom kulisserna från en reporter på SVT:s Uppdrag granskning. Och då myntade han det kända uttrycket som senare även fick honom att avgå som ordförande i Svensk näringsliv.

I sommarprogrammet tog han bland annat upp frågan varför en svensk läkare behandlar cirka 650 patienter per år medan motsvarande tyska läkare behandlar cirka 2400 patienter per år enligt en OECD-rapport från 2017. Sverige har lika många läkare som Tyskland per tusen invånare. Detta utvecklar han inte vidare.

Som en tillfällighet hade Daniela Marquardt, före detta korrespondent med arbetsfält Tyskland, fått uppdraget att leda programmet Radiokorrespondenterna i P1 veckan efter och hon annonserade att lyssnarna var välkomna  att ställa frågor om Tyskland inför hennes program på torsdagen.

Sagt och gjort, jag mailar henne och på torsdagen ger hon tillsammans med sin bisittare Jan Lewenhagen, f.d. korrespondent för DN i Tyskland svaret – det är stor skillnad på roller inom vården i Tyskland och Sverige, en tysk läkare kan exempelvis behandla vaxproppar med teknisk modern utrustning medan en svensk sjuksköterska sköter den uppgiften med en större vattenspruta. Det där kan ju vara ett exempel på att läkare i Tyskland gör saker som de kanske inte ska göra. Tyskarna går ganska ofta till läkare och det kostar inget, det är redan betalt via skatten.

SKL, Sveriges kommuner och landsting, gjorde för ett antal år sedan en undersökning som kom fram till ett effektivitetsindex, jämförde utgifter och kvalitet, och där ligger Sverige i topp och Tyskland ligger på elfte plats. Det, Leif Östling, är vad fan du får för pengarna!

Tommy Fredriksson