Korvgrillning och snack med Nooshi Dadgostar (V)


Vänsterpartiet Eskilstuna bjuder in till korvgrillning och ett litet snack med partiledaren Nooshi Dadgostar vid Järntorget och Royal i Nyfors under sen eftermiddag på tisdagen.
Vädret är behagligt och grillarna är laddade och Järntorget fylls av många människor – barn och vuxna ställer sig snällt i kö för en korv med bröd. När partiledaren Nooshi Dadgostar dyker upp med grilltången i nypan ökar frekvensen i kön, de bildsugna som vill föreviga partiledaren tar selfies och glada skratt hörs.
En stund senare bjuds fin musik framförd av Luna Joyce i entrén till biografen Royal. Och efter detta i en välfylld salong äntrar Maria Forsberg scenen tillsammans med Nooshi Dadgostar för en frågestund. En frågestund som inleds med Marias korta presentation av Nooshi – en ”superhjälte” som stoppar marknadshyror, fäller regeringen och höjer pensioner. Följt av Nooshis presentation av sig själv – göteborgare från början nu boende i Stockholm, umgås mycket med dotter på tre år, gillar att grilla på sommaren, gärna med en öl till, på uteplatsen hemma.
Ung och radikal gjorde henne under nittiotalet nyfiken på Gudrun Schyman och vidare via ungdomsförbundet. Och på den vägen är det.
Nooshi har varit i Eskilstuna hela dagen och besökt bland annat äldreboende och Eskilstuna Miljö och Energi innan korvgrillningen tog vid.
Maria har en punktlista med frågor som tar vid efter inledningen, Nooshi svarar;

  • Miljön – en mycket viktig fråga för Vänsterpartiet. Grön omställning måste till snarast, hon nämner de projekt som bland annat är på stor frammarsch i Norrland – ”grönt” stål, batterifabriker som också ska etableras i Dalarna. Ser utmaningar när det gäller infrastruktur, vi måste producera och transportera el miljövänligt likaså även varu- och persontransporter måste göras miljövänliga. Många jobb väntas i framtidsbranscher och staten förväntas ta ansvar att stötta detta. Handling och inte så mycket snack, och det måste göra nu!
  • Gängkriminaliteten – pengar är drivkraft och får för många unga att ge sig in i denna verksamhet. Vapen och knark måste stoppas, tullen behöver mer möjligheter att göra ett gott jobb. Unga människor ska inte dö i gängkonflikter. Sociala resurser behöver ökas – skola och utbildning är viktiga komponenter och det ska också göras nu.
  • Bostäder. I Eskilstuna har det kommunala fastighetsbolaget Kfast infört ett inkomstkrav i 40 % av sitt bostadsbestånd, inte bra och leder till segregering. Marknadshyror har Vänsterpartiet stoppat och bör även följas upp vad gäller höjning av hyror som följd av för stora renoveringar. Renoveringar bör göras med varsamhet. Fler biostäder måste byggas så trångboddhet undviks och att ungdomar kan ges möjlighet att flytta hemifrån. Detta är en del av välfärden. Mål är roligt, att göra är roligare. En politisk vilja måste till för att göra detta möjligt och staten/regeringen bör vara en motor i detta.
  • Skolan bör göras statlig för att vara enhetlig, vinstläckor till privata skolföretag stoppas. Segregationen som en följd av bland annat privatiseringen är inte bra, klasser blir för stora för att det är så man tjänar pengar.
  • Pensioner har höjts, framför allt för de med lägst pension och jobbet för fortsatt höjning fortsätter. I Norge är grundpensionen 16 000, i Sverige 8 000. Sjukförsäkringen som haltar ska åtgärdas.
  • Vuxna behöver jobb att gå till, människors trygghet – politikens ansvar.
  • Nato, eftertanke och debatt krävs. Ukraina behöver inte Nato, utan framför allt stöd och hjälp.

Min tanke – listan låter ok, men det parlamentariska läget är ett frågetecken.
Som avrundning kommer personliga frågor, bästa-lista, som kräver korta svar;Bästa  snabbmaten – nudlar. låten – Staten och kapitalet platsen – Barcelona  laget – Blå-vitt TV – serier, Seinfeld och allt som George är med i
Efter samtalet inbjuds till att ta selfies med partiledaren Nooshi Dadgostar och den kön blir lång.