Är vi lyckligare nu?

Det var bland annat då, 2019, delar av Sverige sökte lösningar på att få slippa se tiggare från andra länder vid entréer till varuhus och livsmedelsaffärer. Det var då Eskilstuna gjorde ett avtryck i media såväl nationellt som internationellt, den kommunala politiken gick före och föreslog tiggeritillstånd i Eskilstuna.

Jag bor här nu i Eskilstuna sedan knappt ett år och har fått intrycket att det upphetsade tillståndet som rådde på tyckandet om tiggeriet hade kylts ner till hanterbara proportioner. 

Icke då, ”Kvinna åtalas för att ha tiggt pengar utan tillstånd i Eskilstuna” går upp på nyhetsplats på svtNyheter. 

Den lokala tidningen EskilstunaKuriren tar även de upp nyheten, dock bakom betalvägg: ”Polisen var ute och patrullerade när han fick syn på den ensamma kvinnan på en parkbänk. I handen höll hon en pappmugg som tydde på att hon tiggde pengar. Nu har kvinnan åtalats, misstänkt för att ha brutit mot lagen eftersom hon saknade tillstånd att tigga.”

Nu kommer alltså fallet upp som ska gå till åtal enligt åklagare Maria Nilsson.

Nyligen läste jag boken Sapiens – En kort historik över mänskligheten av författaren Yuval Noah Harari – den ger ett fint perspektiv om vår, Homo Sapiens, utvecklingsresa från starten i östra Afrika för cirka 200 000 år sedan, till där vi är idag. Den resan är tankeväckande när jag betraktar året 2021 – har vi inte kommit längre?

Peka finger åt grupper i vårt samhälle, moraliserande, fördömanade och ett allmänt tyckande att polisiära resurser kan användas bättre är tyvärr ibland intressanta för vissa av oss människor. Men, min fråga slutar ändå i – är detta ett samhälle vi vill ha? Världen är orättvis, så är det, jag har lite mer – andra har lite mindre, jag lägger en tjuga i en tiggares pappmugg när jag passerar. 

Sverige har problem men jag vill påpeka hur bra vi hade fått det i det här landet. Nu borde vi, nu kunde vi och nu skulle vi hjälpa andra.