Recension Hand to Hand, fotoutställning på Fotografiska i Stockholm

Lyxigt vatten

pastedGraphic.png

Paul Hansen, fotograf på DN. Ständigt närvarande med sin kamera. Inte enkelt, hans kropp och själ är om möjligt ännu mer närvarande. Paul Hansen är bildjournalisten som bevakar såväl krigshärdar som kungliga bröllop. Hösten 2017 ställdes hans bilder ut på Fotografiska i Stockholm under temat Being there. Nu aktuell med del av utställningen Hand to Hand.

Genom sina fotografiska berättelser från delar av världen berör Paul Hansen sin publik, nu med koppling till det livsnödvändiga behovet av tillgången till vatten för hygien och matlagning.

Vatten, inte bara som en nödvändighet för dryck och hygien. Vatten är lyx. Ett överflöd inte alla här i världen har förmånen att dela. 

Fotografierna är berättelser från utvecklingsländer, där invånarna ständigt ställs inför utmaningar. Vare sig det handlar om att försöka sköta sin hygien eller få tillgång till rent vatten till dryck och matlagning.

För oss är det en lyx att förunnas möjligheten att tvätta händerna i rent rinnande friskt vatten. Tankarna uppstår när vi betraktar bilden av barn som hämtar sitt dagliga vatten i en större grop i marken, ett vatten som är långt från rent och friskt. Möjligt att det också är kontaminerat med arsenik och fekalier. Infektioner och sjukdomar ligger lika nära som smutsen på huden. Där sjukdomar som vi under antibiotikas skyddande vingar lätt kunnat avhjälpa istället kan innebära dödshot. 

– Jag brinner för att visa hur beroende vi alla är av varandra och detta blir än mer tydligt när man spetsar till berättelserna ur ett hygienperspektiv, säger Paul Hansen.

”För fem år sedan skickade Kanai Lal Shils familj ett vattenprov till Dhaka för att testa kvalitèn. De fick aldrig något svar, men tre år senare kom den kristna hjälporganisatioen World Vision förbi och testade vattnet. De upptäckte att vattnet var förorenat av fekalier men även innehöll farligt höga halter av arsenik. De gav rådet att inte dricka vattnet, målade brunnen röd och kom aldrig tillbaka.” Text till en av bilderna.

Riktigt nära blir Paul Hansen när vi ser ett bildspel och berättarrösten tillhör honom själv. Bilderna blir om möjligt ännu mer nära, svåra att komma undan.

Se utställningen och bli berörd!

Fotografiska Stadsgårdskajen i Stockholm

27 september — 16 december, 2018

Paul Hansen utbildade sig på Poppius journalistskola i Stockholm. Åren 1989–1992 var han frilansande fotograf och skribent i New York. Han har varit anställd på Expressen och Göteborgs-Tidningen. Sedan 2000 är han fotograf på Dagens Nyheter. 

I oktober 2016 skottskadades han under ett uppdrag utanför Mosul i Irak. Tillsammans med DN-reportern Erik Ohlsson skulle han följa en grupp kurdiska peshmergasoldater under en offensiv. Han träffades av två skott från en prickskytt och opererades på ett närliggande sjukhus.

Han har utsetts årets Fotograf i Sverige vid åtta tillfällen och blivit nominerad till Stora journalistpriset 2017.